Zo voelde ik dat toen: hiermee komen we in de buurt van waar het bij een notitieboekje om draait. Soms hou ik mezelf voor de gek over de reden dat ik een notitieboek bijhoud, soms stel ik me voor dat er uit het registreren van alles wat ik heb gezien iets goeds en nuttigs voortspruit. Neem zo veel mogelijk in ogenschouw en schrijf het op, hou ik mezelf voor, en als er dan ooit een dag aanbreekt waarop de wereld zijn magie lijkt te hebben verloren, een dag waarop ik alleen nog maar werktuiglijk zit te doen wat er van me verwacht wordt, namelijk schrijven, op die waardeloze dag kan ik dan gewoon mijn boekje openslaan, en dan is het er allemaal weer, als een vergeten bankrekening mét rente, als een reeds betaalde ticket voor de terugreis naar de echte wereld (……)

 

Joan Didion
uit Het nut van een notitieboekje, essaybundel Slouching Towards Bethlehem
opgenomen in We Tell Ourselves Stories in Order to Live
vertaald tot De verhalen die we onszelf vertellen, door Koos Mebius, samengesteld en ingeleid door Joost de Vries (De Arbeiderspers, 2020)