De postume bundel van Eric van Loo, onder redactie van zijn Meandercollega’s Hans Puper, Janine Jongsma en mijzelf, is er. Uitgeverij Anderszins brengt Iets kleins volstaat.

We verschenen in de bundel Poëzie verbeeld, foto’s van Luuk den Hartog bij 72 dichters, uitgegeven door Poëzieclub Eindhoven, augustus 2021, onder redactie van Hans F. Marijnissen.

Onder de werktitel ‘losse honden’ verzamelden we in augustus een veertigtal recente gedichten over ‘de omgeving’. Het manuscript is geaccepteerd door uitgeverij Aspekt.

Op 14 augustus gaan we met dichter Wouter van Heiningen de natuur in!

Reuring herstart op 4 september a.s. Nieuwe tijden! 

poster (c) Helle van Aardeberg

In oktober 2021 start ik een tweede voorleesgroep en wel in de Sociëteit op het Luttik Oudorp in Alkmaar. Deze activiteit is gericht op de ouderen in de binnenstad. 

Altijd leuk jezelf tegen te komen. En hier!

Redactie ook hier.

Altijd fijn iemand blij te maken:

Tekst en beeld bij de Poëzieclub Eindhoven.

In MUG #7.

Het voorlezen in het Alkmaars verzorgingshuis De Nieuwpoort is half april herstart, nu in een groepje van vier deelnemers. Half mei gaan we met zes personen verder.

Twee manuscripten van vorig jaar zijn aangevuld. Het ene handelt over ‘dood’, met de titel Onderdeel van een niet bestaand geheim.  Het andere over ‘dromen’ hield de titel onderdak aan twijfelachtige figuren.  Aan wie zullen we deze nu eens aanbieden..

Geen gedicht door naar de top 100.

De top 1000 van De Gedichtenwedstrijd is bekend. Drie gedichten daarin van mij.

Het is altijd leuk als een andere dichter je deelt en de publicatie “pront en stevig” noemt, dank Albert Hagenaars voor deze selectie uit de bundel Mijn overbuurvrouw is een meeuw .

Verschenen bij Liverse de bloemlezing Mijn overbuurvrouw is een meeuw, samengesteld  door Wim van Til en Tsead Bruinja uit de vele coronagedichten van www.coronagedicht.nl. De bundel omvat 108 gedichten waaronder een van mij.

Samengesteld en uitgegeven door Poëzieclub Eindhoven: de mooiste gedichten van 2020, werk van 100 dichters waaronder ik.

Het manuscript de heer S. zegt dat hij normaal liever televisie kijkt  is aangevuld en heeft nu de titel Mevrouw de B. wil het niet meer hebben over vroeger.  De gedichten geïnspireerd op het voorlezen in een verzorgingshuis worden opnieuw aangeboden aan uitgever In de Knipscheer. 

Een verrassing op oudejaarsavond: mevrouw de B. terug in het prachtig stemgeluid van Joost Prinsen en haar hoofdrol, zoals ik haar die hier graag gaf.


ouder nieuws

In januari 2021 verschijnt bij uitgeverij Liverse de bloemlezing “Mijn overbuurvrouw is een meeuw”, samengesteld  door Wim van Til en Tsead Bruinja uit de vele coronagedichten van www.coronagedicht.nl. De bundel omvat 108 gedichten waaronder een van mij.

De achtste en laatste dichtdrukaflevering vond gisteren in besloten kring plaats. Kunstenaar Niels Zwirs presenteerde een reactie op een gedicht van mij. Met het Grafisch Atelier Alkmaar en bibliotheek Kennemerwaard (straks onder de naam ABC huis) denken we na over een nieuw project.

Nu ook hier (alleen even downloaden en op je telefoon zetten)!

Er zijn – zoals elk jaar – weer een aantal gedichten ingezonden voor De Gedichtenwedstrijd.

Mijn voorlezen in verzorgingshuis De Nieuwpoort is weer even gestaakt vanwege de verscherpte Coronamaatregelen.

Het geheugen van Oost.

Het motto op Meander.

Vermits op Zichtbaar Alleen.

Het Poëziecentrum Nederland heeft nu ook een Spaan, Alja in haar bestand.

Per direct trek ik me terug uit elke overlegsituatie rond, in en met de poëzie in Alkmaar. 

Half juli begint mijn voorlezen in verzorgingshuis De Nieuwpoort weer, met een halve groep en de anderhalve meter afstand. 

De site Poëzie verrijkt het leven heeft een van mijn gedichten gedeeld.

De 2e Coronabundel is een feit. Te koop zowel online als in de officiële boekwinkels in Nederland en Vlaanderen. Samengesteld door kunstenaar Rob Komen.
Een recensie van Karel Wasch.

De 1e Coronabundel was van Plint.

Radio FM A’dam is helaas ter ziele maar de onvolprezen Bert van Galen zit nu bij Radio Zaanstreek waar we afgelopen vrijdag (tussen 14.00 en 15.00 uur) kort spraken over deze hachelijke tijden, Reuring en het overlijden van Ronald M. Offerman.

Werk uit drie bundels, ook op Soundcloud 

Een paar dagen uit Maart 2020 op Soundcloud

Begin april 2020 maakte ik van het manuscript buiten gebeurt er tenminste nog iets (gedichten over dood en dromen) een bundel die alleen dromen bevat onder de titel onderdak aan twijfelachtige figuren .  De bundel met de gedichten over dood wordt een volgend project.
De – uitgebreide – bundel  de heer S. zegt dat hij normaal liever televisie kijkt  en de bundel zij draagt alvast het wit  zijn aan uitgeverij P te Leuven aangeboden. 

Ook bijdragen van mijn hand op Coronagedicht.

De 100 beste gedichten uit De Gedichtenwedstrijd 2019, Poëziecentrum maart 2020

Vanwege de uitbraak van het Corona virus stoppen mijn activiteiten buitenshuis met ingang van 16 maart 2020 – de voorleesgroep, de Reuringmiddagen, het lezen in het Dagboekarchief, het overleg met Bibliotheek en andere derden.  Voor alles is een alternatief behalve voor het eerste en dat betreuren wij ten zeerste: de groep heeft elkaar nodig, juist nu.

(c) Helle van Aardeberg

Uitgever Atlas Contact wees het manuscript van een volgende bundel af. We hebben het daarop uitgever In de Knipscheer aangeboden.

Door naar de top 100 van De Gedichtenwedstrijd.

4 gedichten door naar de tweede ronde van De Gedichtenwedstrijd.

Uitgever Atlas Contact kreeg een selectie gedichten die ontstonden naar aanleiding van mijn voorlezen. Werktitel
de heer S. zegt dat hij normaal liever televisie kijkt.

We staan in de jaarbundel ‘De mooiste gedichten van 2019’ van de Poëzieclub Eindhoven, presentatie 19 januari 2020.

Reuring gaat per 18 januari 2020 naar De Sociëteit. De extra Reuringen (die waarin we de dichtdrukafleveringen presenteren) komen vanaf het podium in Bibliotheek Kennemerwaard.
We zullen met warmte terugdenken aan de gastvrijheid van Koekenbier. 

Gedicht vertaald in Indonesisch.

 

geen nieuws meer

Oktober 2019 bracht Stichting Spleen Denkend aan Marsman uit, achtenzeventig Vlaamse en Nederlandse dichters reflecteren op ‘Herinnering aan Holland’ . Daarin ook een bijdrage van mijn hand.

De Facebookpagina ‘Meander Redactie’ is vervangen door Meander Poëzie.

September 2019 werd De Taal van de Ruimte afgewerkt, een 3D film die ook in 2D te bezichtigen is.

Vanaf 27 augustus verzorgen we vier dinsdagen op de Pomsite, we zijn vereerd!

Een recensie nog van de bundel Tegen het vergeten en voor de behoedzaamheid

Nu reeds 2e druk! 

De jaarlijkse uitgave van het Nederlands Dagboekarchief is dit keer – vanwege het 10-jarig bestaan van het archief – een hommage aan de lezers. De bundel is twee dagen na de Dag der Dagboeken, 14 juni,  gepresenteerd bij boekhandel Blankevoort in Amstelveen, de boekhandel waar Otto Frank voor Anne haar dagboekje kocht. 

Aangeboden aan In de Knipscheer het manuscript van een volgende bundel onder de werktitel  buiten gebeurt er tenminste nog iets (april 2019).

Steeds op reis en altijd thuis,
de top 100 van de Turing, februari 2019 Poeziecentrum

 

(foto Jan Brinkman)
Turing, 6 februari 2018
Twee gedichten in de top 100.

Nog een recensie.

Opnieuw een goede recensie!

Nog een recensie van de bundel Tegen het vergeten en voor de behoedzaamheid.

Ingeleverd 7 januari 2019 – ongevraagd – het manuscript in van Bestsellers bij In de Knipscheer. 
(Proza, geschreven in 2016, aangevuld in 2017, geredigeerd deze eerste dagen van januari 2019)
Ik voegde een ‘s’  toe aan de werktitel.

Peter de Rijk (In de Knipscheer, 1 januari 2019): 
“Ik had er alle vertrouwen in en het heeft (te) lang geduurd, maar nu het boek er eindelijk is hoop ik dat het je eindelijk op de plek in de poëzie zet waar je al zo lang hoort te staan. ”

Pom Wolff in zijn ‘2018 jaaroverzicht’ (31 december):
“dat Alja Spaan de meest indrukwekkende bundel schreef in 2018
over dat niets – onontkoombare existentiële niets 
dat er ook met niets te leven valt”