Alja Spaan (Sint Pancras, 1957), schrijver.

Ik heb altijd geschreven. Schrijver word je niet maar ben je.
Sinds 2013 noem ik mezelf schrijver (geen dichter – en nadrukkelijk de manlijke vorm), daarvoor had ik verschillende beroepen maar ook nu is het schrijverschap een perfecte dekmantel voor alle creatieve uitingen. Er is een sterke overeenkomst in het schrijven en het maken van collages, foto’s, film, textiele werkvormen. Al mijn werk is vrij, ik volg geen enkel patroon.

Vanuit een werkeloosheidssituatie startte ik juli 2005 Atelier9en40 in mijn huiskamer in Alkmaar. Tot 2013 vonden daar maandelijks exposities en poëzie en muziek-evenementen plaats; bij elke activiteit ging het om de ontmoeting. Atelier9en40 werd de uitgever van mijn werk en dat van derden. 
Januari 2017 debuteerde ik met mijn vierde gedichtenbundel bij uitgeverij Watervis. Uitgeverij IndeKnipscheer kwam oktober 2018 met een volgende bundel. 
Ik ben geen podiumdichter, nog altijd organiseer ik liever en laat anderen het toneel.

Januari 2013 initieerde ik Reuring, een maandelijks literair platform.  Een van de dingen die daaruit voortvloeide is het voorleesproject dat vanaf oktober 2017 door mij op persoonlijke titel gedragen wordt. Het is een van de leukste dingen die ik doe.
Van 2015 tot 2019 was ik werkend lid van het  Kunstenaars Centrum Bergen.
Vanaf oktober 2015 ben ik redacteur bij het literaire e-magazine Meander, vanaf 15 februari 2018 voorzitter van de Stichting Literatuursite Meander.  Vanaf april 2018 coördineer ik Meander.
Vanaf februari 2016 werk ik bij het  Nederlands Dagboekarchief.
Tevens ben ik sinds 2017 betrokken bij het project dichtdruk, een gezamenlijk initiatief van het Grafisch Atelier Alkmaar en bibliotheek Kennemerwaard. Het project is maart 2018 gestart en loopt tot mei 2020. 
Ook ben ik lid van de werkgroep POR (Poëzie in Openbare Ruimten Alkmaar).

Incidenteel ben ik betrokken bij film- en kunstprojecten.

Dagelijks verschijnt er een gedicht op deze blog. Met dit ritueel begon ik op 8 april 2006.

 

 

 

“O, dat is helemaal niet moeilijk, Bert”

 

“Alles wat zij in haar leven meemaakt, neemt zij mee naar huis en krijgt een plek in haar woorden”
in het Vlaams-Nederlands literair/cultureel tijdschrift  Schoon Schip

 

Het is een broertje van me” over  Bob Dylan

een zeer begenadigde dichteres” , Karel Wasch   in een recensie  op  Poëzie leestafel

en dan komen die prachtige regels: ‘ik zei kom dan’. Twee regels in vier woorden een hele wereld. Zo lees je de wereld niet vaak samengevat. Het verlangen naar eenheid van plaats, tijd en handeling zelden beknopter weergegeven.”  Pom Wolff

“Alja Spaan schrijft eerlijk en intens, met – niettegenstaande een en ander nogal vrij lijkt – duidelijk respect voor een poëtische literaire traditie en structuur die vaak al te makkelijk wordt weggeredeneerd. De manier waarop zij thema’s als liefde, relaties, natuur, … aanpakt doen bij tijd en wijle aan E.E. Cummings denken. Haar kracht ligt in de manier waarop zij met syntaxis weet om te gaan. Het is altijd een plezier om op haar blog te vertoeven.”  Vliegend Eiland

 

ABIV (Amsterdamse Beroepen Interesse Vragenlijst) testuitslagen tijdens verplichte re-integratie (maart 2006)
Uitzonderlijk laag: sport, administratief, cijferwerk en avontuur
Onder gemiddeld: buitenwerk, bestuurlijk, leidinggeven, medisch en exact wetenschappelijk
Gemiddeld: technisch, muzikaal, commercieel
Boven gemiddeld: geen
Uitzonderlijk hoog: literair, artistiek, alfa wetenschappelijk, sociaal, religieus

 

scannen0074

 

 

 

 

 

 

Alkmaars Nieuwsblad, februari 2009

 

De onderneming Alja Spaan was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 51090457;  om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering is zij per 1 september 2016 uitgeschreven.