En de liefde? De vuurtest waarin ik brand. Buitensporig, overvloedig, mateloos, grenzeloos. Uit de risico’s die we nemen komt onze veiligheid voort, niet uit het kleine trieste leven dat zich aan alles vastklampt omdat het niets heeft. Jij bent geen reddingsvlot. Ik ben geen zeeman. Jij bent niet zwak. Ik ben meer dan een sterke arm. Ik wil naar behoren van je houden, je niet kwijtraken in kinderen en dingen. Ik wil naar behoren van je houden, maar om naar behoren van je te kunnen houden zal ik verliefd moeten worden op meer dan de liefde alleen. Ik zal in mijzelf de emotionele overvloed moeten vinden die bij me past om op één plek te kunnen blijven.

Jeanette Winterson, uit: Art & Lies, A Piece for Three Voices and a Bawd, vertaald tot Kunst & Leugens, compositie voor drie stemmen en een lichtekooi, door Gerrit de Blaauw