Ik ontdekte langzaam aan dat alles wat bestaat met elkaar verband houdt, onderdeel is van een compact plan; wat op het eerste gezicht een wirwar van toevalligheden lijkt, openbaart zich voor het minutieuze oog van de camera in al zijn perfecte symmetrie. Niets is toevallig, niets is banaal. Net als in de ogenschijnlijk plantaardige chaos van het bos bestaat er een nauwe relatie tussen oorzaak en gevolg, op elke boom zijn er honderden vogels, op elke vogel zijn er duizenden insecten, op elk insect zijn er duizenden organische deeltjes; op dezelfde wijze zijn de boeren tijdens hun werk of de familie die beschut tegen de winter binnenzit onmisbare onderdelen van een enorm fresco. Het wezenlijk is vaak onzichtbaar; het oog neemt het niet waar, alleen het hart, maar de camera vangt soms sprankjes van die substantie op.

Isabel Allende, uit: Retrato en sepia
vertaald tot Portret in sepia door Brigitte Coopmans