Het is maar goed dat je niet weet hoe je moeder hier in deze woelige tijden moet leven. Ik  bemoei me met mijn eigen zaken maar hou altijd in de gaten dat er een ding is wat de wereld verafschuwt en dat is een vrouw die zich met haar eigen zaken bemoeit.

Calamity Jane, uit:  Brieven aan haar dochter, 25 juli 1893

(…..) Ik had geen tijd om bang te zijn. Met ogen die ik al in geen jaren meer had gehad, zag ik de eerste letter van mijn naam, zoals mijn moeder hem in rood had geschreven, lang geleden, op de kartonnen doos met mijn geheimen. Ik zag het heldere gebaar waarmee die letter werd getrokken, keurig, zonder los te laten. En ik realiseerde me dat ik dat gebaar bezat, binnen in me. En dat ik ertoe in staat zou zijn. In de zachte wieg van die letter zou ik mijn paardenkrachten ontketenen, en zou ik mezelf redden.

Alessandro Baricco, uit: Questa storia