Alja Spaan (Sint Pancras, 1957), schrijver.

In juli 2005 startte ik Atelier9en40 in mijn huiskamer in Alkmaar. Tot 2013 vonden daar talloze exposities en poëzie-evenementen plaats. Ook was Atelier9en40 uitgever van mijn werk en dat van derden. Atelier9en40 draaide zonder subsidies, giften of andere ondersteuning.
Nadien richtte ik mij vooral op het schrijven.

Mijn eigenwijs interpunctiebeleid alsmede het storend afbreken van mijn regels was lang mijn handelsmerk. Ook sta ik bekend om mijn onverbloemd en persoonlijk schrijven.

Ik treed incidenteel op met mijn eigen werk.

In april 2015 initieerde ik Reuring, een literair platform dat maandelijks in Alkmaar plaats zal vinden.
Mei 2015 werd ik toegelaten als werkend lid van het Kunstenaars Centrum Bergen. Vanaf oktober 2015 ben ik redacteur bij het literaire e-magazine Meander, vanaf februari 2016 lezer bij het Nederlands Dagboekarchief.

Voor redactionele ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het verwezenlijken van een eigen uitgave of het doen realiseren van uw initiatief,  kunt u mij inhuren tegen uurtarief. Voor optredens kunt u mij via contact bereiken.

 

“O, dat is helemaal niet moeilijk, Bert”

 

“Alles wat zij in haar leven meemaakt, neemt zij mee naar huis en krijgt een plek in haar woorden”
in het Vlaams-Nederlands literair/cultureel tijdschrift  Schoon Schip

 

“Het is een broertje van me”  Bob Dylan

 

en dan komen die prachtige regels: ‘ik zei kom dan’. Twee regels in vier woorden een hele wereld. Zo lees je de wereld niet vaak samengevat. Het verlangen naar eenheid van plaats, tijd en handeling zelden beknopter weergegeven.”  Pom Wolff

 

“Alja Spaan schrijft eerlijk en intens, met – niettegenstaande een en ander nogal vrij lijkt – duidelijk respect voor een poëtische literaire traditie en structuur die vaak al te makkelijk wordt weggeredeneerd. De manier waarop zij thema’s als liefde, relaties, natuur, … aanpakt doen bij tijd en wijle aan E.E. Cummings denken. Haar kracht ligt in de manier waarop zij met syntaxis weet om te gaan. Het is altijd een plezier om op haar blog te vertoeven.”  Vliegend Eiland

 

ABIV (Amsterdamse Beroepen Interesse Vragenlijst) testuitslagen tijdens verplichte re-integratie (maart 2006)
Uitzonderlijk laag: sport, administratief, cijferwerk en avontuur
Onder gemiddeld: buitenwerk, bestuurlijk, leidinggeven, medisch en exact wetenschappelijk
Gemiddeld: technisch, muzikaal, commercieel
Boven gemiddeld: geen
Uitzonderlijk hoog: literair, artistiek, alfa wetenschappelijk, sociaal, religieus

 

scannen0074

 

 

 

 

 

 

Alkmaars Nieuwsblad, februari 2009

 

De onderneming Alja Spaan was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 51090457;  om in aanmerking te komen voor een uitkering, is de onderneming per 1 september 2016 uitgeschreven.