Alja Spaan (Sint Pancras, 1957), schrijver.

Ik heb altijd geschreven. Schrijver word je niet maar ben je. Sinds 2013 noem ik mezelf schrijver, daarvoor had ik verschillende beroepen.
Vanuit een werkeloosheidssituatie startte ik juli 2005 Atelier9en40 in mijn huiskamer in Alkmaar. Tot 2013 vonden daar maandelijks exposities en poëzie en muziek-evenementen plaats; bij elke activiteit ging het om de ontmoeting. Atelier9en40 werd de uitgever van mijn werk en dat van derden. 
Nadien richtte ik mij vooral op het schrijven. Januari 2017 debuteerde ik met mijn vierde gedichtenbundel bij uitgeverij Watervis. Uitgeverij In de Knipscheer is bezig met een volgende bundel. 

Vanaf januari 2013 organiseer ik  Reuring, een literair platform dat maandelijks in Alkmaar plaats vindt. Vanaf juni 2017 gaat Reuring ook op tournee; onderdeel daarvan is het voorleesproject voor ouderen dat in oktober startte.
Mei 2015 werd ik toegelaten als werkend lid van het  Kunstenaars Centrum Bergen. Vanaf oktober 2015 ben ik redacteur bij het literaire e-magazine  Meander, vanaf februari 2016 vrijwilliger bij het  Nederlands Dagboekarchief.

Voor redactionele ondersteuning of hulp bij bijvoorbeeld het verwezenlijken van een eigen uitgave of het doen realiseren van uw initiatief,  voor optredens, kunt u mij vinden via Facebook of LinkedIn.

 

“O, dat is helemaal niet moeilijk, Bert”

 

“Alles wat zij in haar leven meemaakt, neemt zij mee naar huis en krijgt een plek in haar woorden”
in het Vlaams-Nederlands literair/cultureel tijdschrift  Schoon Schip

 

Het is een broertje van me” over  Bob Dylan

een zeer begenadigde dichteres” , Karel Wasch   in een recensie  op  Poëzie leestafel

en dan komen die prachtige regels: ‘ik zei kom dan’. Twee regels in vier woorden een hele wereld. Zo lees je de wereld niet vaak samengevat. Het verlangen naar eenheid van plaats, tijd en handeling zelden beknopter weergegeven.”  Pom Wolff

“Alja Spaan schrijft eerlijk en intens, met – niettegenstaande een en ander nogal vrij lijkt – duidelijk respect voor een poëtische literaire traditie en structuur die vaak al te makkelijk wordt weggeredeneerd. De manier waarop zij thema’s als liefde, relaties, natuur, … aanpakt doen bij tijd en wijle aan E.E. Cummings denken. Haar kracht ligt in de manier waarop zij met syntaxis weet om te gaan. Het is altijd een plezier om op haar blog te vertoeven.”  Vliegend Eiland

 

ABIV (Amsterdamse Beroepen Interesse Vragenlijst) testuitslagen tijdens verplichte re-integratie (maart 2006)
Uitzonderlijk laag: sport, administratief, cijferwerk en avontuur
Onder gemiddeld: buitenwerk, bestuurlijk, leidinggeven, medisch en exact wetenschappelijk
Gemiddeld: technisch, muzikaal, commercieel
Boven gemiddeld: geen
Uitzonderlijk hoog: literair, artistiek, alfa wetenschappelijk, sociaal, religieus

 

scannen0074

 

 

 

 

 

 

Alkmaars Nieuwsblad, februari 2009

 

De onderneming Alja Spaan was ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 51090457;  om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering is zij per 1 september 2016 uitgeschreven.